Benkő Ildikó

Danu Jóga Központ

1. Kérjük, mutasd be a munkásságod és pár sorban elevenítsd fel az eredményeid!

Elsősorban a DANU Jóga Központ alapítója és vezetője vagyok, de ezen túl KaraBaksa, okleveles hatha jóga, ANAYA női- és gyerekjóga oktató, kismama jóga flow oktató,  transzperszonális légzéstréner, OZOANA tanár és a Panarom Nemzetközi Aromaterapeuta képzés hallgatója.

Mindig is a gyakorlatias tudás szerelmese voltam! Bátorsággal kerestem mindig a lehetőségeket, kihívásokat, hogyan tudok fejlődni már meglévő tudásomban, boldogságomban. Hol lelek olyan információra, metódusra, mely nem csak az én életemet teszi kiegyensúlyozottabbá, jobbá, de átadva, mások életét is emeli, harmonizálja, Mérhetetlen örömet okoz integrálni, és összekapcsolni a különböző rendszereket: a jógát vagy a légzésterápiát illóolajakkal, az ászanák flow mozdulatait élő zenével, netalán opera énekkel és zenekarral, a meditációt a légzésterápia és a jóga klasszikus pranayama gyakorlataival, olykor a sámán dobom hangjával. Örök kutatóként és tanulóként folyamatosan azt keresem, milyen üzeneteket hordozunk testünkben, hogyan tudunk egyre nagyobb tudatossággal fordulni önmagunk felé, miként lépdelhetünk előre egyre harmonikusabb, boldogabb, belső forrásunkhoz kapcsolt örömteli hétköznapokba, vagyis az Életbe.

Óráimon rendszeresen használok esszenciális illóolajakat, a jóga dinamikus, flow élményt nyújtó irányvonalán túl, egy-egy póz elmélyítéséhez sok-sok eszközt hívok segítségül: hevedert, fa jógatéglát, köteleket, blokkokat és hengerpárnát. Hiszem, hogy ezek az eszközök őszinte visszajelzést adnak, segítenek, és mindenkit alkalmassá tesznek megérezni az ászanák jótékony hatását: nincsenek, és elmúlnak a lehetetlenek a gyakorlás terén, és nem marad más, mint megérezni és élvezni a jóga gyakorlásának olyan nagyszerű „melléktermékeit”, mint az egészség, a kiegyensúlyozottság, az elégedettség és a boldogság. Számomra az Ozoana metódus kvintesszenciája az elmúlt sok-sok év valamennyi oktatói és tanulói tapasztalásának, kiegészítve mindazzal az eszköztárral, ami naprakésszé, a mai kor emberének problémáira szabva nyújt megoldásokat.

Baksaként (tanítóként) újabb eszközöket kaptam ahhoz, hogy őseink hagyományait ne ápoljuk, sokkal inkább éljük! Az izzasztókunyhó szertartás, vagy parázsonjárás egy-egy újabb olyan eszköz, mely a jógához vagy a légzéstréninghez hasonlóan segíti kibontani azt a potenciált, erőt és lehetőséget (melyet a jóga dharma-nak nevez), amely csak általunk nyilvánulhat meg a világban.

Danu Jóga Központ egy integratív, fejlődő tér és lehetőség, ahol egymással együttműködve voltak jelen (a járványügyi helyzet miatt kialakult zárás előtt) különböző jóga iskolák és integratív szemléletű iskolák tanfolyamai, 5Ritmus mozgásmeditáció, dobkörök, meditációk és zenei programok. Hiszem, hogy egyenrangú, egymással együttműködő, egymást kiegészítő virágok vagyunk az élet nagy csokrában.

2. Mi az, ami inspirál a mindennapokban?

A reggeli jóga gyakorlásom, légzés és mantra meditációm, olvasmányaim, tanulmányaim mind-mind segítik, hogy kiegyensúlyozottan és kíváncsian induljon és teljen a napom. Amikor kisgyermekünk születik, lesz egy csomó tippünk és trükkünk, mit teszünk, ha sír, vagy nem tud aludni. Ilyeneket gyűjtöttem össze önmagam számára is: olyan gyakorlati eszközöket, melyeket bevetek, ha beborul az ég fölettem, vagy épp valamilyen krízis jön az életembe. Igyekszem fenntartani egyfajta „gyermeki” kíváncsiságot, mely segíti a fejlődésemet már meglévő boldogságomban. Nyitottá tesz: megélem általa tudatos jelenlétem az életemben, segít megfigyelni reakcióimat, fejlődésemet, hibáimat és erősségeimet, bátorrá tesz kipróbálni új dolgokat, meglátni és befogadni új lehetőségeket. Szeretek inspirálni, és inspirálódni mások által, könyvekből, előadásokból, találkozásokból. Mentorálok, és mentorált vagyok, így tartjuk fenn modern kori eszközökkel azt az áldott folyamatot, amiben a tudásunk fényé válik azáltal, hogy átadjuk.

Hajtó erőm, hogyan tudom életben alkalmazni, és élni azt, amit az órákon vagy elvonulásokon tanítva átadok.

3. Ki a legnagyobb segítséged, akire bármikor számíthatsz?

Inkább segítségeim! Családom, szeretteim, barátaim, tanáraim és közösségeim. Olyan, mint egy láthatatlan háló, mely megtart, támogat, így szeret és így táplál. Én magam is folyamatosan figyelem –mint legjobb visszajelzést arról, hogy milyen ember vagyok –, mennyire boldogok a közvetlen kapcsolataimban az emberek.

4. A munkádat tekintve miben vagy a legjobb és miben szeretnél tovább fejlődni?

Az oroszlán jegyben születetteknek talán nem ismeretlen a maximalizmus, és abban a kérdésben rejlő hajtóerő, ami így hangzik: hogy lehetne ez még jobb, teljesebb, tökéletesebb? Folyamatosan visz előre az, hogyan lehetek jobb, hogyan fejlődhetek meglévő tudásomban, bölcsességemben, hogyan lehetek hasznos, hasznosabb, hálás és alázatos. Erősségem az ösztönösségem, hogy az óráim, tanfolyamaim nem csak a megtanult, vagy átvett sémák mentén zajlanak, hanem egy vezettetés, egy intuíció visz, mely épp az adott pillanathoz, csoporthoz alakítja az óra, a tréning vagy tanfolyam menetét. Miben szeretnék fejlődni? Hogyan lehet ezt átvinni online órákra. Kollégáim Békéscsabán egy szuper stúdió környezetet alakítottak ki felvételek készítéséhez, videók leforgatásához. Ezen dolgozom, dolgozunk, hogyan lehetne ez profibb, különlegesebb.

5. Hogyan élted meg a tavalyi évet? 

Tavasszal, a zárás előtt, egy élőzenés transzmeditációt tartottunk zenészbarátaimmal Békéscsabán. Ott egy supervizióban megjelent egy gyönyörű lágy, emelő, szeretet-teljes energia, egyfajta kép és érzés jövőben, mely felé a kihívások ellenére majd haladunk. Újra és újra átéltem ezt a felemelő, megtartó erőt a reggeli meditációmban: mint egy lélek-erő vezetett át az előző év kihívásain. Csak követnem kellett, mint a fehér nyuszit Alice-nak, Csodaországban. Tavasszal apukám lábát amputálták, édesanyám eltörte a karját, így szinte 0-24 órás szolgálatban voltam mellettük, vállalkozásom tartalékait elvitte ez az időszak. Volt miért izgulni, mert lányunk Barcelonában ragadt, ahol tavasszal súlyos volt a helyzet. Így az elmúlt évben erősödtem hitemben és lelkierőmben, tudatosságban, és értékrendemben. Kihullottak a látszat kapcsolatok az életemből, és megerősödtek az igaz barátságaim, valódi és értékes új embereket hozott ajándékul az Élet. Tartalmas együttműködések, szövetségek, barátságok jöttek, csak kapkodom a fejem sokszor, hogyan tud elférni ennyi szeretet és hála a szívemben emiatt!

6. Milyen újítást kellett bevezetned, hogy át tudd vészelni ezt az időszakot?

Az egyik kihívás az volt, hogyan tudok csoportos órák után áthangolódni a magánórákra és olyan online eszközök és programok használatára, mint például a ZOOM. Ez a szoftver a jóga videóknál számomra azért komfortosabb, mert itt látom a résztvevőket, és van visszajelzésem tőlük. Megismerkedtem új számítástechnikai eszközökkel, mindenféle speciális kütyüvel és azok szoftvereivel. A böjt időszakában egy újabb online csoportom indul, ahol egymást támogatva indulunk neki egy tavaszi magújulásnak, újraformálódásnak testileg és lelkileg.

7. Mit tervezel 2021-re?

Áramlást és nyitottságot. Tervek és skiccek vannak, vázlatok, melyek dinamikusan változnak a lehetőségekkel. Irány és irányok, amiben fejlődni és adni szeretnék. Tervek arról, miben képzem tovább magam, és tervek arról, mi az, amit át szeretnék adni. Izgalmas helyszínek, és emberek, ahova, és akikhez az előző évben elindított „Jógapartizánok” sorozatban ellátogatnék a csoportjaimmal. Vannak női-, kismama, vegyes- és testtartás jóga csoportjaim, velük folytatni a megkezdett munkát. Bízom benne, hogy az elvonulási helyszínek is kinyitják a kapuikat, ahova csoportjaimmal járok. Mi még? Inspirált, lelkes és szeretet-teljesnek maradni, és ezzel a legnagyobb jót adni a környezetemnek, közösségeimnek.

8. Mit üzensz a szakmabeli kollégáidnak?

Kitartást, hitet és erőt, kívánok magunknak, polaritásában meglátni minden nehézségben rejlő erőt, lehetőséget a fejlődésre. Olyan szép az a különleges „sokféleség” a jóga irányzatban, metódusban, tanítási stílusban, korban, életciklusban, amibe jóga oktatóként „beleálltunk”. Tanítani áldás, csoportot együtt tartani és támogatni kiváltság. A bánat feleződjön, az öröm sokszorozódjon szolgálatunk, „munkánk” által.