Lajos Márti

Flow Yoga & Selfness Stúdió

1. Kérjük, mutasd be a munkásságod és pár sorban elevenítsd fel az eredményeid!

2014-óta dolgozom hatha jógaoktatóként és 2016 óta vezetem a FLOW yoga & selfness stúdiót. Okleveles sportoktató vagyok, emellett kb. 900 órányi jógaoktatói képzést végeztem el, különböző irányzatokat megismerve.

Tudom, hogy sokan elsősorban testedzésként tekintenek a jógára és fizikai erejük, illetve rugalmasságuk fejlesztése miatt kezdenek el gyakorolni. Én ezt elfogadom és igyekszem úgy összeállítani az órákat, hogy azok fizikai szinten is okozzanak kihívást. Mégis, az oktatásban a legfőbb törekvésem az, hogy megtanítsam, hogyan lehet kapcsolódni a testünkön keresztül önmagunkhoz és a különböző fizikai reakcióink felismerése által hogyan válhatunk tudatossá az érzéseinkre, érzelmeinkre, akkor is, ha azok eddig el voltak fojtva bennünk. E folyamat hozománya, hogy érzékenyebbé és nyitottabbá válhatunk önmagunkra és másokra, és felfedezhetjük legbelsőbb igazságunkat.

A Stúdióban olyan oktatókkal dolgozom együtt, akik hasonlóan gondolkoznak és ugyanezt az igazságot keresik önmagukban és közvetítik munkájukban. Itt, a jógaórákon kívül tematikus jóga workshopok, légzés-meditáció óra és gyermekjóga foglalkozások zajlanak.

2. Mi az, ami inspirál a mindennapokban?

Az inspirációt a saját gyakorlásomból merítem, a gyakorlásom inspirációja pedig az életemben felbukkanó feladatok, kihívások és azok megoldási kísérletei. Mindig azt oktatom, amit éppen én is megélek. Így tudok legtöbbet adni a csoportomnak és így tudok hiteles lenni oktatóként.

3. Ki a legnagyobb segítséged, akire bármikor számíthatsz?

Édesapámtól rengeteg segítséget kaptam, amikor elindítottam a Stúdiót. Apa mérnök ember és az ő racionális világába nagyon nehezen kapott helyet a jóga. Elsősorban bennem hitt és abban, hogy amit képviselek, az hasznos és jó dolog. Ma már napi szinten figyelemmel kíséri a munkámat, biztat és erősít a mindennapokban.

4. A munkádat tekintve miben vagy a legjobb és miben szeretnél tovább fejlődni?

Azt gondolom, hogy nagyon jól rá tudok hangolódni a csoportomra, illetve egyéni oktatás alkalmával a gyakorlómra. Persze nem minden alkalommal, de mikor hagyom, hogy az óra menete spontán módon alakuljon és fokozatosan kibontakozzon, abból csoda dolgok szoktak születni. Ebben szeretnék még fejlődni, hogy könnyebben hozzam létre ezt a teret magam körül, és tudatosan használjam az ott megjelenő elemeket, ezzel segítve a gyakorlóimat a minél mélyebb megéléseikben.

5. Hogyan élted meg a tavalyi évet? 

A tavalyi év, eddigi életem legnehezebb éve volt. Ért több veszteség, amiket nehéz volt feldolgozni. Mégis nagyon hálás vagyok, hogy megélhettem ezeket, mert egy sor olyan felismerést adtak melyek által biztosabb vagyok abban, hogy a helyes úton járok. Rájöttem, hogy nem kell képviselnem dolgokat, csak azért mert ez az elvárás kívülről, esetleg azért, mert ez most a trend és hasznom származhat belőle. Egyre inkább szeretném a valódi önmagam kifejezni, akkor is, ha ezzel kilógok a sorból és kevesen támogatnak.

6. Milyen újítást kellett bevezetned, hogy át tudd vészelni ezt az időszakot?

Gyakorlatban kipróbálhattam azt a rugalmasságot, melyet a jógában tanítok. Azonnal reagáltam, amikor az első lezárások megtörténtek. Átálltam online üzemmódba, ezekhez az órákhoz nagyon sok gyakorlóm mellett új emberek is csatlakoztak, az ország több pontjáról. Nyáron, amikor a stúdiót újra nyithattam, a személyes részvétel mellett megtartottam az online órákat is. Igazam lett, amikor arra készültem, hogy ismét vissza kell vonulnunk az online térbe. A „második kör” már sokkal nagyobb elhivatottságot, kitartást és fegyelmezettséget igényel tőlem és a gyakorlóktól is. Ugyan nem tömegek, de még mindig nagyon sokan jógáznak velem rendszeresen, amiért minden nap hálát adok. Lehet azon keseregni, hogy a személyes találkozás jobb, de ez a fajta hozzáállás minden fejlődést megrekeszt. Most ez az egy lehetőség van, tehát ebből kell kihozni a legtöbbet.

7. Mit tervezel 2021-re?

Hatalmas átalakulást érzek a világban, a saját életemben és a munkámban is. Nincsenek konkrét terveim, hagyom, hogy a változások fokozatosan mutassák meg az utam. Elkezdtem egy nagyon intenzív képzést, egy önismereti csoportmunkát, melynek hozománya egészen biztosan megjelennek majd a munkámban. Az egyéni jógaterápia felé szeretnék jobban elmozdulni, ebbe több energiát tenni. Ha lesz rá lehetőség, akkor tartok nyáron egy jógás elvonulást, illetve gyermekjóga oktató társammal, Fodor Zsuzsival mindenképp tartunk majd a gyerekeknek több napközis jógatábort, mert imádjuk és egész évben ezt várjuk.

8. Mit üzensz a szakmabeli kollégáidnak?

Kitartást kívánok nekik. Bízzanak abban, hogy amit tiszta szívből képviselnek, annak mindenképp van és lesz létjogosultsága, függetlenül a külső körülményektől. Az embereknek most mindennél jobban kell az a fajta fizikai és lelki támogatás, melyet a jóga megadhat. Minden jógaoktató személyes felelőssége tudásával ezt a támogatást megadni, ahol csak tudja.