Pisztrán Péter

Babszínház Kávézó

1. Kérjük, mutasd be a munkásságod és pár sorban elevenítsd fel az eredményeid!

A Babszínház Kávézó társtulajdonosaként, Gáborral (a másik tulajdonossal) karöltve szeretnénk Kecskemét kávézási kultúráját egy kicsit megreformálni.

Szeretek alkotni, kreatívkodni. Talán pont ezért voltam Cocktail Bartender és talán pont ez az oka, hogy ma a kávé világában tevékenykedem. Azon belül az úgynevezett újhullámos (specialty) kávézással foglalkozom. Itt minden a minőségről szól. Azt, hogy mit kapunk a csészénkben nagyon sok minden befolyásolja. A zöld kávé minősége, frissessége, a kávé pörkölése, majd elkészítése… Én minden egyes szakaszt magam végzek, így nincs kire mutogatni. Ha finom, ízjegyekkel teli kávé van a csészében nekem az a siker, ha nem, akkor valamelyik szakaszban hiba történt és az a dolgom, hogy azt a hibát megtaláljam és kijavítsam.

Rendelkezem egy kávé diplomával is (SCA DIPLOMA). Ez egy nemzetközi szervezet hivatalos diplomája, aminek elérése egyik kitűzött célom volt, amikor belekezdtem a kávézásba. Magyarországon egy elég szűk kis csoport rendelkezik ilyen végzettséggel.

2. Mi az, ami inspirál a mindennapokban?

Minél több ember arcára mosolyt csalni. Jó kávéval, kedves szóval.

Fontos számomra a minőség. Minden kávészemből, minden csésze kávéból a legjobbat szeretném kihozni. Szeretném, ha a vendégeinknek élmény lenne a kávézás a kávézónkban és saját otthonukban is. Ehhez nélkülözhetetlen a precizitás, a kitartás és a szenvedély a munkám iránt.

3. Ki a legnagyobb segítséged, akire bármikor számíthatsz?

A feleségem. Együtt indultunk még Angliában. Egy nap felhívtam és mondtam neki, hogy veszünk egy kávépörkölőt, Ő pedig IGENT mondott (akkor már ezt másodjára tette meg). Hétvégente termelői piacon árultuk a kávénkat több mint 2 éven keresztül. Közben Ő anya lett, így hát a gyereknevelés felváltotta a mindennapi teendők intézését kávéfronton, de mindig ott van ha kell és együtt küzdünk. Természetesen előfordul, hogy keresnünk kell a közös nevezőt, mert ő az érzelem én pedig a racionalitás a kapcsolatunkban, de az irány és a cél mindig közös.

Édesanyámat is megemlíteném, mert nagyon sok segítséget és szeretetet kapunk tőle nap mint nap.

4. A munkádat tekintve miben vagy a legjobb és miben szeretnél tovább fejlődni?

Nem hiszek a legjobb kifejezésben. Minden téren van lehetőség fejlődésre és ez az, ami motivál. A világ fejlődik, változik. Ami ma a legjobb arról holnap kiderül, hogy nem is az. Szeretnék nyitott maradni ezekre a változásokra és alkalmas változtatni, amikor szükséges.

A kávé világa sokszínű és hihetetlenül változatos. A kávé pörkölése pedig olyan dolog, amit folyamatosan fejleszteni lehet és kell is. Nincs benne olyan pillanat, amikor megállhatnál és hátradőlhetnél, mondván, hogy már tudsz mindent.

5. Hogyan élted meg a tavalyi évet? 

Fiatal vállalkozással, bizonytalan jövőképpel nem voltam túl boldog. De a családi összetartás, ötletelések, vendégeink lojalitása végül pozitívvá tették ezt a nehéz évet. Összességében hálás vagyok azért, ahogy zártuk a múlt évet és bízom abban, hogy az idei év csak jobb lehet.

6. Milyen újítást kellett bevezetned, hogy át tudd vészelni ezt az időszakot?

A múlt év elején az üzletet zárva kellett tartani így szükséges volt körbe nézni és találni valami olyan opciót, amit még a pandémia idején is lehet csinálni. A következő hétvégén már a kecskeméti piac kültéri részén voltunk és építettünk az újabb kapcsolatokat.

Ezen kívül a friss pörkölésű kávéinkat házhoz szállítottuk Kecskemét és vonzáskörzete területén, de igény esetén Foxpost-tal az ország bármely pontjára eljuttattuk.

Jelenleg a szigorítások ellenére is nyitva tudunk lenni, elviteles kávékkal, helyben sütött croissant-okkal várunk mindenkit. Természetesen az üzletünk kínálatát is átszabtuk valamelyest, de az állandó fejlődés és az igények felmérése eddig is közel állt hozzánk.

7. Mit tervezel 2021-re?

Bővíteni a szolgáltatások és a termékek körét is. Erősíteni a vendégeink és a köztünk lévő kapcsot. Egy erős, összetartó közösséget építeni. Ha a helyzet engedni fogja, akkor biztos, hogy szervezünk majd olyan programokat ahol mindenki jól érzi majd magát.

Maradjunk annyiban, hogy legyetek velünk 2021-ben is, és nem maradtok majd le semmiről.

8. Mit üzensz a szakmabeli kollégáidnak?

Tartsatok ki. Ez egy nehéz időszak, de már talán a vége felé járunk. Vegyétek észre a pozitív dolgokat is. Merjetek változtatni, újítani. Vállaljátok fel saját magatokat és ne másoljatok másokat. Az emberek mindig honorálják a tiszteletet és becsületességet ezért legyenek ezek az újraindulás alappillérjei.

Legyen a minőség a profit előtt és higgyétek el, nem jártok rosszul.

#igyáljókávét