Kecskeméti Krisztián

Bagatell Étterem

1. Kérjük, mutasd be a munkásságod és pár sorban elevenítsd fel az eredményeid!

A szakács szakmát 1988-ban kezdtem tanulni, tehát több mint 30 éve dolgozom a vendéglátásban. 2009-től vagyok a Bagatell étterem társtulajdonosa, séfje. A 90-es évek elejétől számtalan versenyen vettem részt itthon és külföldön egyaránt. Fő versenyág a hidegkonyhai készítmények versenye, amelyeken számtalan alkalommal díjaztak aranyérmekkel, különdíjakkal, lettem Magyar Bajnok és Guinness rekorder is. Világbajnokságokon arany és ezüstérmeket, szakácsolimpiákon ezüst és bronzérmeket szereztem egyéni és a Magyar Válogatott Csapat tagjaként is. Melegkonyhai versenyen Erfurtban egyéni ezüstérmes lettem, majd több alkalommal dolgoztam hosszabb-rövidebb ideig Svájcban, Ausztriában. Büszke vagyok, hogy a Mesterszakács címemet a vizsga időpontjában, a „minden idők legfiatalabb szakácsaként” kaptam meg Magyarországon.

2. Mi az, ami inspirál a mindennapokban?

Inspirált és inspirál a szakma nagyfokú szeretete, az abban rejlő, benne lévő további fejlődés lehetőségei mind a mai napig, és remélhetőleg a jövőben is, az elvégzett szakácsfeladatok, rendezvények kiszolgálása kapcsán kapott elismerő szavak, az elkészített ételek dicsérete, a munkámról – munkánkról alkotott pozitív vélemények összessége.

3. Ki a legnagyobb segítséged, akire bármikor számíthatsz?

Legnagyobb segítségem a feladatok elvégzésében mindenekelőtt Társam, Kovács Sándor Séf Úr, a mindenkori Kollégáim, Munkatársaim, a Családom.

4. A munkádat tekintve miben vagy a legjobb és miben szeretnél tovább fejlődni?

A tanulóévek utáni munkám során sok-sok szakembertől volt szerencsém tanulni, ellesni a szakma fortélyait, igazi Mesterek között „nőttem fel”. Az anyag- és áruismeret már úgy érzem, jól megy, de ehhez azért sok idő kell, és továbbra is folyamatosan tanulni kell.

A továbbfejlődés lehetősége adott, számtalan fiatal – hazai és külföldi – szakácsot láthatunk nap, mint nap már a TV-ben is, tájékozódni lehet az új trendek kialakulásáról, illetve segítség még a szakirányú média is.

5. Hogyan élted meg a tavalyi évet? 

Az elmúlt év szokatlan módon sújtott mindannyiunkat. Át kellett tervezni sok mindent, alkalmazkodni az új helyzethez, az új szabályokhoz. Próbáljuk megoldani a lehetőségeinkhez mérten a Vendégek kiszolgálását, Munkatársaink folyamatos foglalkoztatását.

6. Milyen újítást kellett bevezetned, hogy át tudd vészelni ezt az időszakot?

Gyökeres változás lett éttermünkben: a kész ételeket nem kitálaljuk, hanem „dobozoljuk”, csomagoljuk, a felszolgálásból házhoz szállítás lett, Kollégáink futárstátuszt kaptak. A munkaidő is másként alakul, korán kell kezdeni a napot, mert 11 órára el kell készülni az ételekkel, hogy még délidőben meg is kapják a kedves Megrendelőink.

7. Mit tervezel 2021-re?

Ez a kérdés a legnehezebb! A jelen helyzetet tekintve, nem igazán lehet nagyszabású terveket szőni, és ezzel nem vagyok egyedül. Először vissza kell, hogy álljon a régi megszokott életvitelünk, és ha ez megtörténik, remélhetőleg újra lehet tervezni a jövőt. Távlati terveim/terveink természetesen vannak, de úgy vélem, hogy sajnos egyelőre erről felesleges beszélnünk.

8. Mit üzensz a szakmabeli kollégáidnak?

Szakmabeli kollégáimnak, már ha tehetek ilyet,  azt „üzenem”, azzal biztatom Őket, hogy bármilyen élethelyzetbe is kerülünk, mindig legyünk büszkék a szakmánkra, a hivatásunkra, számunkra mindig első helyen legyen a VENDÉG!